д-р Хурие Абриз – пародонтолог

1

Oт 1993г. до 1998г. получава висше образование по дентална медицина във Факултета по дентална медицина, Медицински университет–Пловдив и специализира от 2004г до 2008г  в София Пародонтология и Орална патология. Сертифицирана е за работа в образна дентална диагностика. 
 Управител е на дентална клиника Тарадент и работи като пародонтолог. Член е на ЗБС и Асоциация на стоматолозите в Иран и Канада. Редовно и активно участва в международни конгреси и семинари свързани с денталната медицина.

 

 

 

 

Пародонтология

45

Пародонтитът (заболяване наречено в миналото пародонтоза) е широко разпространена. Заболяването протича почти безсимптомно, като най-ранният симптом е кървенето на венците. При напреднал стадий може да има парене и сърбеж от тях, а също така и чувствителност на зъбите от термични дразнители. Затова е важно да се използват съвременни методи за лечение и профилактика на пародонтита, които могат успешно да я лекуват в начален етап, да преустановяват тежка форма на протичане и да се избегнат всякакви възможни усложнения.

 

Какво е пародонтитът ?

Пародонтът е комплекс от тъкани,чрез които зъбът се прикрепва към костта. Венците покриват костта и се съединяват с повърхността на зъба. Между венеца и зъбите има малка бразда /сулкус/ с дълбочина само от 0,5 до 1,5 mm. Междините на зъбите също са оплътнени с венец, така наречените междузъбни папили . Браздата на венеца е естествена бариера срещу инфекция.

 

ПародонтологияЗащо се появява гингивита и пародонтита?

След всяко хранене на зъбите и между зъбите остава малко количество хранителни остатъци , които образуват мека плака, която трудно се забелязва. Но в нея веднага се установят различни микроорганизми , техните метаболитни продукти водят до възпаление на венците и разрушаване на пародонталните тъкани. С постепенното им натрупване , плаката става по-твърда и се превръща в зъбен камък . Плаката променя естествения цвят на зъбите , което ги прави по-тъмни . Твърдите зъбни отлагания затрудняват личната хигиена. Мека плака се натрупва върху повърхността на зъбния камък  и така възпалението на венците се увеличава, поразявайки все по-голям брой тъкани .

Натрупването на плака в гингивалния сулкус води до възпаление на венците – гингивит, до разрушаването на браздата, до загубата на костно вещество и развитието на пародонтит .

 

Какво да направим при болни венци ?

Ако имате кървене от венците , мирис на дъха или други признаци на заболяването , трябва да се свържете с пародонтолог . Пародонтологът провежда диагностика и лечение на пародонтита, а  също така и профилактика на заболяването.

 

Колко често трябва да се премахва плаката от здравите венци ?

Отстраняване на зъбен камък и плаки трябва да се извършва един път на 6 месеца , като по този начин се възпрепятства развитието на пародонтита . Отстраняване на плаката се нарича професионална хигиена на устната кухина . Тя обикновено се извършва от хигиенист , т.е. специалист, който извършва профилактика на пародонтита и ви подбира средствата на хигиена , и ви обучава как правилно да ги използвате .

 

Какви са признаците на възпалението на венците ?

При гингивита венците променят цвета си , набъбват и кървят периодично се появява лош дъх , дискомфорт на венците , като сърбеж , парене и дори болка.

Пародонтит

В резултат от въздействието на микрофлората на плаката постепенно унищожява сухожилието, което свързва венеца и зъба, а последващия възпалителния процес може да се разпространи в дълбочина и да разруши костта. Това заболяване, при което се възпалява не само венеца и сухожилието на зъба , но и костта заобикаляща зъба се нарича пародонтит

 

Какви са признаците показващи развитие на пародонтит ?

– кървене на венците ;
– образуване на пространство между корените на зъбите и венците, като резултат на костна резорбция;
– лош дъх , сърбеж , парене на венците;
– оголване на корена на зъба;
– подвижност на зъбите и промяна на положението им;
– по време на обострянето е възможна болка , подуване на бузите и изтичане на гной от венците;
– болка при контакт на зъбите със студено, горещо, кисело, сладко, и когато си миете зъбите ( състояние, наречено свръхчувствителност) .

 

Диагностика на пародонтита

За да се диагностицира е необходимо да се проведе подробно изследване. Диагнозата включва измерване дълбочината на джоба, оценка на количеството изгубена кост, подвижността на зъбите. Изследването се провежда от компютърна програма. Панорамна снимка се прави за обща оценка на състоянието на зъбите и костите. По-подробно състоянието на костта около зъбите може да се види на прицелени рентгенови снимки. Възможно е за да се анализира състоянието да са необходими модели на вашите зъби, да се направят снимки и лабораторни изследвания, за да се определи съдържанието на джобовете и чувствителността към антибиотици. Пародонтитът е заболяване, което може да причини увреждания на отдалечени органи (мозък, очи, сърце, черен дроб, стави). След като диагнозата е дадена пародонтологът изготвя план за лечение. Хора с тежки системни заболявания – захарен диабед, клапно протезирани, с изкуствени стави и др.се нуждаят от перфектна орална хигиена и здрав пародонт.