Полезни Пардонтални Съвети За Здрави Венци

Какво представляват зъбите ?

Зъбите се състоят от видима корона и корен, който е разположен под венеца. Всеки зъб има 3 основни тъкани – емайл, дентин и пулпа. Всеки зъб има корен, разположен в костта на челюстта. Костта е покритa с тънка гингивална тъкан, която покрива като яка шийката на зъба.

 

Какво представлява плаката ?

Плаката представлява филм от бактерии, които се образува постоянно около  всички зъби. Плаката е причина за двете най-чести орални заболявания: кариес или гингивит. Слюнката на всеки човек съдържа милиони бакерии. Тези бактерии полепват по повърхността на зъба, броят им постоянно нараства и така се формира плаката.

 

Какво представлява зъбния камък ?

Зъбен камък (тартар) се формира когато калция от слюнката се свърже с плаката и така от мека плака се получава твърд зъбен камък.

Веднъж образуван, зъбният камък може да бъде отстранен само от стоматолог или хигиенист. Редовното и ефективно отстраняване на плаката е най-добрият начин за предпазване от формиране на зъбен камък.

 

Какво е пародонтит ?

Пародонтитът представлява възпаление на зъбодържащите тъкани. Бактериите в плаката произвеждат токсини, които възпаляват венеца.

Ранната форма на пародонтита се нарича гингивит. Гингивитът е обратим процес, но ако не се лекува може да прерастне в пародонтит.

 

Какви са признаците на пародонтит ?

Пародонтитът често остава незабелязан докато не се развие достатъчно. Най-често голяма част от хората забелязват някои от следните признаци:

  • Зачервени подути венци
  • Кървящи венци
  • Лош дъх
  • Лош вкус в устата
  • Рецесия на венеца
  • Разклащане на зъбите
  • Загуба на зъбите

Класически признак на гингивит е кървенето на венците при четкане и най-често това е първата индикация за пародонтално заболяване забелязано от хората.

 

Лекува ли се гингивит ?

ДА. Зъбите засегнати само от гингиви се лекуват относително лесно и с добра прогноза. Вашият лекар по дентална медицина или хигиенист ще почисти отлаганията от плака и зъбен камък и ще ви покаже как да почиствате зъбите си правилно. След като гингивитът е излекуван, редовното почистване на зъбите и редовната употреба на зъбен конец ще ви гарантира здрави венци.

 

Лекува ли се пародонтит ?

ДА, докато не е напреднал стадий. Лечението зависи от това, до каква степен са увредени зъбодържащите тъкани. Вашият лекар по дентална медицина или хигиенист ще отстрани всички отлагания от джобовете на засегнатите зъби. Това се постига чрез кореново скалиране и заглаждане.

 

Може ли гингивитът и пародонтитът да се развият повторно ?

ДА ! Ако Вие се върнете към старите си навици за почистване на зъбите, проблемите могат да се повторят. Ето защо е важно да почиствате задълбочено зъбите си два пъти дневно като използвате техниките препоръчани от вашия лекар по дентална медицина или хигиенист. Пазарът предлага голямо разнообразие от четки и пасти за зъби, но не всички са ефективни при забавяне на образуването на зъбна плака и в редуциране на прогресирането на венечните заболявания.

 

Уверена усмивка

Усмивката казва много за Вас : за Вашата личност, настроение, почтеност. Но най-видимо показва Вашата орална хигиена. Ежедневните грижи са особено важни за поддържането на добо орално здраве. Подходящата зъбна четка, зъбна паста , разтвор за уста и зъбен конец са основните средства, от които се нуждаете за да поддържате Вашите зъбии венциздравиза цял живот.

Тази статия ще Ви помогне да проникнете по-леснов това, какво представляват зъбите и как с помощтта на Вашия стоматолог или хигиенистда поддържате Вашите зъби и венци здрави.

Посещение два пъти годишнои профилактично професионално почистване на зъбна плакаи чъбен камък, помага за здравето на венците и зъбите и на общото здравословно състояние на организма.

Възползвайте се от безплатните консултации на специалист в специализиран дентален кабинет в МДЦ „Тара“.

Навременната консултация със специалист ще разреши Вашия проблем своевременно. Устната хигиена е огледало на нашето здраве.