Пародонтит

522115_10151621770198970_1125853726_nТрябва да се подчертае, че пародонтитът е възпалително заболяване на зъбодържащия апарат. Понякога той се появява в резултат на общо заболяване на организма: обикновено болести на кръвоносната и нервната система, при ендокринни и професионални заболявания. Например хора, работещи във вредна среда, показват по-голям процент на заболеваемост. „Отключват“ болестта неспазването на устна хигиена, неправилното хранене, нездравословният начин на живот, неправилното лечение или протезирането на зъбите. Тя може да има за причина генетична предразположеност.

От своя страна, пародонтитът, бидейки гнойно огнище в организма, може да стане сама първопричина за сериозни общи заболявания: сърдечни, бъбречни, чернодробни и др.

 

 

Пародонтит при бременни жени:

По време на бременността поради хормоналния бум на половите хормони венците на жената са много по-уязвими към инфекции и бактериално възпаление. Освен това имунитетът леко спада. Макар и лек, спадът на имунитета води до рязко увеличаване на бактериите в устата. Затова 70% от бременните развиват гингивит, който се характеризира със подути, отточни, зачервени, кървящи венци. Той обикновено започва през втория месец и стихва през деветия.
И така, бактериите в устата рязко се увеличават вследствие на гингивита или последващия пародонтит (усложнение на гинги вита) и увреждат не само оралното здраве на бъдещата майка. Последните изследвания потвърждават връзката между пародонтита и гингивита на бременната жена с преждевременно раждане до 24 седмица, недоносен плод, както и дори за случаи на мъртво раждане. Инфектираните венечни и пародонтални джобове, които всъщност представляват инфектирани малки рани във вашата уста, стават гнезда на бактерии и техните токсини. Чрез кръвообращението на майката те могат да навлязат през плацентата и да преминат в амниотичната течност. Ако това се случи, организмът реагира с увеличено количество на простагландини (вид хормони), които увеличават контракциите. Това може да доведе до преждевременно раждане и недоносен плод, а в някои случаи и до мъртво раждане. Затова не се учудвайте, ако вашият зъболекар иска да ви вижда по-често и да полага повече грижи за пародонталното ви здраве. Положените грижи ще се отплатят не само с добро здраве на венците ви, но и с безпроблемна бременност и здраво бебе. Разбира се, че можете да почиствате зъбен камък, да ви се прави дълбоко скалиране на джобовете и да провеждате пародонтални терапии. Бременността не е прeчка да се постави и упойка, за да имате необходимия комфорт при тези манипулации.

 

Пародонтално здраве по време на бременност и дентално здраве на детето

Науката свързва пародонталното заболяване с много системни заболявания като: кардиоваскуларни заболявания, диабет, респираторни инфекции, преждевременно раждане(PTB)/ новородено с ниско тегло(LWB), пре-еклампсия и други неблагоприятни последствия при бременност(APO). Въпреки напредъка в технологиите и намаляването на детската смъртност, намаляването на случаите с PTB и LWB, както и с други APO е много малко. Няколко изследвания показват наличие на връзка между локалните/системните инфекции и преждевременното раждане-новородено с ниско тегло(PTLBW), и това може би е важна част от етиологията. Оралните инфекции като пародонтита могат да действат като отдалечен резервоар на микробни продукти и възпалителни медиатори. Те могат да повлияят върху бременността и да допринесат за рестрикция на растежа на фетуса и предизвикване на преждевременно раждане.

Формирането на емайла на временните зъби започва през 11-14 седмица на живота на фетуса и завършва в края на 3-ти постнатален месец. Инициалната фаза включва формиране на матрикса и последваща калцификация в утеруса. След като емайлът стане стабилна структура, дефекти, засягащи секрецията на неговия матрикс и/или матурацията на временните зъби могат да оказват постоянно вредно въздействие, проявяващо се пре- или перинатално. Всяко стресиращо събитие по време на бременност или раждане може да доведе до метаболитни промени при формирането на емайла, водещи като резултат до клинични дефекти на емайла. Тежки инфекции, появяващи се по време на амелогенезата могат да бъдат свързани с емайловата хипоплазия. Увреждането може да бъде свързано с директно клетъчно увреждане от инфектиращите микроорганизми, въпреки че вторичните системни увреждания могат да възникнат от малфункции на засегнатите големи органи. Бебета, родени след усложнения на бременната или бебета, претърпели травма при раждане трябва да бъдат разглеждани като рискови за развитие на кариес на ранното детство при прекомерното им хранене с бутилка с биберон. Затова трябва да се поддържа оралното здраве по време на бременност. Фетусът също е пациент!